Freelancing: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις πριν γίνεις Freelancer στην Ελλάδα

Το Freelancing έχει πλέον διαδοθεί και στην Ελλάδα και μοιάζει να είναι η ιδανική δουλειά. Εργάζεσαι μόνος σου, με το δικό σου πρόγραμμα και απο οποιοδήποτε μέρος του κόσμου χωρίς περιορισμούς.

 

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που δε θα σου πει κανείς πριν αποφασίσεις να ακολουθήσεις αυτό το επάγγελμα. Εμείς ετοιμάσαμε μια λίστα με όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν επιλέξεις το δρόμο του digital nomad.

 

Πριν ξεκινήσεις πρέπει να κάνεις έναρξη εταιρείας

 

Οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) οι πελάτες θα σου ζητήσουν τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών. Η έναρξη επιχείρησης είναι μια διαδικασία που ολοκληρώνεται γρήγορα και τα μηνιαία έξοδα ξεκινούν από 180 ευρώ το μήνα και αυξάνονται αναλογικά με τον όγκο της δραστηριότητάς σου. Βρες ένα λογιστή που να τον εμπιστεύεσαι και συζήτησε μαζί του για όλες τις λεπτομέρειες.

 

Η δουλειά του Freelancer δεν είναι σταθερή

 

Αυτό σημαίνει ότι δε θα έχεις κάθε μήνα τον ίδιο όγκο δουλειάς. Θα πρέπει να βρίσκεσαι συνεχώς σε αναζήτηση πελατών και να βεβαιωθείς ότι παραδίδεις ποιοτική δουλειά ώστε σε βάθος χρόνου να αποκτήσεις το δικό σου πελατολόγιο μέσω συστάσεων.

 

Αν δεν είσαι ήδη δικτυωμένος στον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείσαι, και αν δεν έχεις ήδη κάποιο portfolio, είναι πιθανό να δυσκολευτείς μέχρι να βρεις τους πρώτους σου πελάτες. Τα πιο κοινά κανάλια εύρεσης πελατών είναι τα κοινωνικά δίκτυα (LinkedIn, Facebook Groups), τα site αγγελιών εργασίας αλλά και οι οnline πλατφόρμες που απευθύνονται αποκλειστικά σε Freelancers.

 

Το μειονέκτημα των online platforms για Freelancer είναι το μέγεθος του ανταγωνισμού. Freelancers από όλο τον κόσμο παρέχουν τις υπηρεσίες τους μέσω διαδικτύου σε πολύ χαμηλές τιμές. Για να εδραιωθείς θα πρέπει να αφιερώνεις αρκετό χρόνο, να έχεις υπομονή και να χτίσεις ένα πολύ ισχυρό βιογραφικό.

 

Αναζήτησε αξιόπιστους συνεργάτες

 

Αναζήτησε αξιόπιστους συνεργάτες για να μπορείς να τους αναθέτεις δουλειά όταν αυτό είναι απαραίτητο, να μεταπουλάς τις υπηρεσίες τους και να παρέχεις B2B υπηρεσίες για τους δικούς τους πελάτες. Οι συνεργάτες σου θα είναι η ομάδα σου και θα συντελέσουν στην ανάπτυξη της επιχείρησης σου.

 

Ποιά skills πρέπει να έχω για να γίνω Freelancer?

 

Τα πιο κοινά επαγγέλματα που επιτρέπουν το Freelancing είναι εκείνα του developer, designer, marketer, content creator, SEO manager κλπ.

Αν δεν έχεις κάποιο από τα παραπάνω Skills, μπορείς να τα αποκτήσεις μέσω online courses ή μέσω one-to-one εκπαίδευσης με πιστοποιημένους επαγγελματίες. 

 

Χρειάζεται να έχω γραφείο για να εργάζομαι ως Freelancer?

 

Θα χρειαστείς μια διεύθυνση για να δηλωθεί ως έδρα της επιχείρησής σου (στα πρώτα σου βήματα η διεύθυνση αυτή μπορεί να είναι η διεύθυνση του σπιτιού σου, σε συνεννόηση πάντα με τον λογιστή και τον σπιτονοικοκύρη σου).

Αν χρειάζεσαι έναν χώρο για να δουλεύεις και δεν έχεις το budget για να νοικιάσεις το δικό σου γραφείο, ρίξε μια ματιά στα co-working spaces που σίγουρα υπάρχουν στην πόλη σου. Με ένα μικρό μηνιαίο fee μπορείς να έχεις έναν επαγγελματικό χώρο για να δουλεύεις και να δέχεσαι τους πελάτες σου.