Motivation, φιλοδοξία, θετική σκέψη… όλοι μιλούν για αυτές τις κινητήριες δυνάμεις που έχουν τον ίδιο σκοπό: να θέσουμε στόχους και τελικά να τους πετύχουμε. Συνήθως είναι εύκολο να θέτουμε στόχους αλλά πάντα προκύπτει κάτι απρόοπτο, ένα εμπόδιο, μια δικαιολογία που θα μας κάνει να αναβάλουμε “για λίγο” τα σχέδιά μας. Η δικαιολογία αυτή στο 90% των περιπτώσεων είναι η έλλειψη χρόνου και οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής. Να, λοιπόν που το σύμπαν συνομωτεί τελικά για να οργανωθούμε και να κάνουμε το επόμενο βήμα, ένα βήμα πιο κοντά στη ζωή που θέλουμε.
Ακόμα κι όταν έχουμε χρόνο και δεν υπάρχει πια καμία δικαιολογία, παρατηρούμε ότι δεν είναι εύκολο να ξεκινήσουμε και να πειθαρχήσουμε ώστε να τα καταφέρουμε. Ένας στόχος μοιάζει συχνά κάτι ακατόρθωτο και μακρινό, ακόμα κι αν είμαστε στα μισά του δρόμου, ακόμα κι αν ξέρουμε πως να φτάσουμε εκεί. Πολλές έρευνες έχουν γίνει σχετικά με την παραγωγικότητα και όλες αναζητούν το ίδιο πράγμα: τι είναι αυτό που χρειάζεται ο ανθρώπινος νους για να σταματήσει τις αναβολές, να καταφέρει να το ξεκινήσει ένα νέο task και τελικά να το ολοκληρώσει. Η απάντηση που δίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κοινή: η κινητήρια δύναμη για να πετύχουμε τους στόχους μας είναι η καθημερινή ρουτίνα.
Πως να πετύχεις τους στόχους σου
Η θεωρία είναι απλή: ο κάθε στόχος χωρίζεται σε χιλιάδες μικρές εργασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν και οι οποίες πρέπει να ενταχθούν στην καθημερινότητά μας. Δημιουργώντας και ακολουθώντας μια ρουτίνα, μπορούμε να προγραμματίσουμε τον εγκέφαλό μας ώστε να φτάσει στο σημείο να λειτουργεί αυτόματα, χωρίς αναβολές, τόσο για τα απλά και καθημερινά, όσο και για τα σημαντικά.
Ένα χαρτί και ένα μολύβι είναι αρκετά για να δημιουργήσουμε το καθημερινό μας check list και να παρακολουθούμε την πρόοδό μας, αλλά για όσους χρειάζονται ένα παραπάνω motivation υπάρχουν χιλιάδες εφαρμογές που έχουν αυτόν ακριβώς το σκοπό: goal setting & goal achieving
(Με μια απλή αναζήτηση στο Google play θα βρείτε χιλιάδες αποτελέσματα – https://play.google.com/store/search?q=goal%20setting&c=apps).
Όποιον από τους δύο τρόπους και αν επιλέξεις για να δημιουργήσεις τη ρουτίνα σου, ξεκίνησε με τους παρακάτω στόχους:
1. Στρώσε το κρεβάτι σου και πιές ένα ποτήρι νερό
Στόχος: Ενεργοποιούμε τη ρουτίνα
Κάθε αυτοματισμός δουλεύει με συγκεκριμένες εντολές, για να ξεκινήσει λοιπόν ο δικός σου αυτοματισμός και να συνεχίσει για όλη τη διάρκεια της ημέρας θα πρέπει μόλις ξυπνάς να κάνεις ακριβώς τις ίδιες κινήσεις. Το στρώσιμο του κρεβατιού είναι μια απλή κίνηση που αν γίνει αμέσως μόλις ξυπνήσεις, θα ενεργοποιήσει όλη τη ρουτίνα σου – δεν είναι τυχαίο που ο William H. McRaven ονόμασε το βιβλίο που έγραψε σχετικά με την επίτευξη στόχων “Make Your Bed: Little Things That Can Change Your Life…And Maybe the World”.
Ένα ποτήρι νερό είναι ακόμα μια υγιεινή συνήθεια που μπορείς να ενσωματώσεις στην πρωινή σου ρουτίνα, ειδικά αν είσαι από αυτούς που δεν πίνουν αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ξεκινώντας με ενυδάτωση θα δεις άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στην υγεία και τη διάθεσή σου.
2.Ολοκλήρωσε τρία task πριν σηκωθείς από το γραφείο σου
Στόχος: Ολοκληρώνουμε όλα τα tasks που εκκρεμούν
Έρευνες έχουν δείξει ότι αν κάθε πρωί ολοκληρώνεις τρία task πριν σηκωθείς από το γραφείο σου, έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχεις τους στόχους σου ενώ νιώθεις πιο χαρούμενος και ήρεμος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν δυσκολεύεσαι να οργανωθείς και να συγκεντρωθείς μπορείς να χρησιμοποιήσεις εργαλεία task & project management αλλά και να δοκιμάσεις τεχνικές συγκέντρωσης όπως, για παράδειγμα την τεχνική pomodoro.
Η τεχνική αυτή χρησιμοποιεί ένα χρονόμετρο για να σπάσει τον χρόνο εργασίας σε 25-λεπτα χρονικά διαστήματα που αποκαλούνται «pomodoros» (από την Ιταλική λέξη για την ‘ντομάτα’) τα οποία με την σειρά τους χωρίζονται με διαλείμματα.
Διάβασε περισσότερα για την τεχνική Pomodoro εδώ.
3.Κάνε γυμναστική τουλάχιστον για 10 λεπτά
Στόχος: Βελτιώνουμε τη φυσική μας κατάσταση
Δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην αφιερώσεις έστω και 10 λεπτά την ημέρα στη φυσική σου κατάσταση. Αν κάθε μέρα ολοκληρώνεις αυτό το task θα δεις ότι πολύ σύντομα ο χρόνος άσκησης θα αυξάνεται και η διάθεσή σου θα βελτιώνεται. Μην ξεχνάς ότι όταν μένεις στο σπίτι για μεγάλο διάστημα, οι μύες σου χρειάζονται τόνωση και οι καύσεις σου μειώνονται. Το μόνο που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις είναι ένα πρόγραμμα ασκήσεων από τον γυμναστή σου – η ακόμα και ένα βίντεο με ασκήσεις από το youtube -, καλή μουσική και, αν χρειάζεσαι extra motivation μπορείς να βρεις χιλιάδες fitness apps για να παρακολουθείς την ημερήσια πρόοδό σου.
4.Διάβασε ένα κεφάλαιο από το βιβλίο σου
Στόχος: Προσωπική εξέλίξη
Όποια και αν είναι τα ενδιαφέροντά σου, σίγουρα υπάρχει το βιβλίο αυτό που θέλεις να τελειώσεις. Ένα κεφάλαιο την ημέρα είναι αρκετό για την ψυχαγωγία και την εξέλιξή σου. Προγραμμάτισέ το την ώρα που σε βολεύει περισσότερο και ξεκίνα να ψάχνεις το επόμενο στη σειρά. Αν η ανάγνωση σε κουράζει μπορείς να αντικαταστήσεις το βιβλίο με audio books τα οποία θα βρεις δωρεάν ή σε πολύ χαμηλή τιμή στο ίντερνετ.
5.Θέσε διατροφικούς στόχους
Στόχος: Φυσική κατάσταση και υγεία
Ο διατροφικός σου στόχος δε χρειάζεται να είναι ο ίδιος κάθε μέρα αρκεί να τον τηρείς. Προσπάθησε να τρως ισορροπημένα, να καταναλώνεις περισσότερα φρούτα και λαχανικά, να αποφύγεις τη ζάχαρη και τα αναψυκτικά, να μειώσεις τα λιπαρά και να βεβαιωθείς ότι προσλαμβάνεις όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
6.Φτιάξε ένα KanBan board
Στόχος: Οργάνωση και αποτελεσματικότητα
Τί γίνεται με όλα τα tasks που δεν υπάγονται σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες; Δημιούργησε ένα αυτοσχέδιο KanBan board για μικρά και αυτόνομα task και προσπάθησε να ολοκληρώνεις κάποια από αυτά κάθε μέρα.
Τί είναι το KanBan board?
Ο πίνακας Kanban απεικονίζει οπτικά την εργασία σε διάφορα στάδια μιας διαδικασίας, χρησιμοποιώντας κάρτες οι οποίες αντιπροσωπεύουν στοιχεία εργασίας και στήλες που αντιπροσωπεύουν κάθε στάδιο της διαδικασίας (tasks που πρέπει να γίνουν, tasks που είναι σε εξέλιξη και tasks που έχουν ολοκληρωθεί). Οι κάρτες μετακινούνται στις στήλες από τα αριστερά προς τα δεξιά καθώς το έργο προχωράει. Μάθε περισσότερα για τη μέθοδο KanBan.
Πως να φτιάξεις το δικό σου KanBan board:
Για να φτιάξεις το δικό σου KanBan board θα χρειαστείς έναν πίνακα (πίνακα από φελλό, whiteboard, black board ή μαγνητική επιφάνεια) και χαρτάκια post-it.
- Δημιούργησε τρεις στήλες με επικεφαλίδες “To do”, “Doing” και “Done”.
- Στη συνέχεια, γράψε σε χαρτάκια Post-it όλα όσα έχεις να κάνεις και κόλλησέ τα κάτω από τη στήλη “To do”.
- Κάθε φορά που ξεκινάς ή ολοκληρώνεις ένα task, μετακίνησέ το κάτω από την αντίστοιχη στήλη.
Δες το σχετικό Video:
7.Ενημερώσου
Στόχος: Προσωπική εξέλιξη
Η ενημέρωση μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις νέες πηγές έμπνευσης αλλά και να ανακαλύψεις ευκαιρίες. Αφιέρωσε λίγα λεπτά την ημέρα για την ενημέρωσή σου και επικεντρώσου σε δύο κατηγορίες πληροφοριών: αυτά που πρέπει να γνωρίζεις και αυτά που θέλεις να γνωρίζεις. Για παράδειγμα, μπορείς να αφιερώνεις 15 λεπτά την ημέρα στις ειδήσεις και τα οικονομικά νέα και 15 λεπτά σε κατηγορίες όπως η μουσική, η μαγειρική ή τα ταξίδια.
8.Άνοιξε το Netflix
Στόχος: Ψυχαγωγία
Το οτι μπαίνουμε σε πρόγραμμα δε σημαίνει ότι αφήνουμε στην άκρη την ψυχαγωγία. Μόλις ολοκληρώσεις το checklist της ημέρας, μπορείς να αφιερώσεις όσες ώρες θέλεις στην αγαπημένη σου σειρά ή σε ένα μαραθώνιο ταινιών. Άλλωστε, μην ξεχνάς, ότι ο σκοπός της ρουτίνας είναι να νιώθεις χαρούμενος και ολοκληρωμένος στο τέλος της ημέρας, και δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι αγαπημένες σου συνήθειες από το πρόγραμμα για να το πετύχεις αυτό.
Challenge
Είσαι έτοιμος;
- Κατέβασε μια εφαρμογή για παρακολούθηση στόχων ή γράψε τους ημερήσιους στόχους σου σε ένα χαρτί
- Θέσε μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους και ξεκίνα να τους πραγματοποιείς. Μπορείς να ξεκινήσεις με δύο ή τρεις στόχους και σταδιακά να προσθέτεις περισσότερους μέχρι να καταλήξεις στη ρουτίνα που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σου.
- Ακολούθησέ μας στο instagram και κάνε μας tag κάθε φορά που ολοκληρώνεις ένα στόχο
Το Hashtag μας είναι #QuarantinesResolution.