Ρουτίνα: Πώς θα σε βοηθήσει να αλλάξεις τη ζωή σου

Οι εφαρμογές που υπόσχονται να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε τη δική σας καθημερινή ρουτίνα γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς στα marketplaces ενώ οι καθημερινοί χρήστες αυξάνονται συνεχώς.

Η καθημερινή ρουτίνα είναι το μυστικό ευτυχίας πολλών επιτυχημένων προσωπικοτήτων ενώ πληθώρα βιβλίων έχει γραφτεί για τη σημασία της ρουτίνας στην επίτευξη της ευημερίας.

Η ρουτίνα φαίνεται να είναι τόσο σημαντική που ακόμα και οι ψυχίατροι την προτείνουν στους ασθενείς τους με σκοπό να βελτιώσουν την παραγωγικότητα, τη διάθεση και τη γενικότερη ποιότητα της ζωής τους.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τη ρουτίνα τόσο πολύτιμη;

Η ρουτίνα μας βοηθάει να πετύχουμε τους στόχους μας

Το να ακολουθούμε μια καθημερινή ρουτίνα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να πετύχουμε τους στόχους μας καθώς επιβάλει ένα πλαίσιο πειθαρχίας μέσα στο οποίο μπορούμε να λειτουργήσουμε πιο αποδοτικά.

Δημιουργώντας ένα ημερήσιο πρόγραμμα και τοποθετώντας ορισμένα χρονικά περιθώρια για την διεκπεραίωση των εργασιών μας μπορούμε να πετύχουμε σε μεγάλο βαθμό την εξοικονόμηση του χρόνου που χάνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και να αφήσουμε για πάντα πίσω μας την αναβλητικότητα.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει η καθημερινή μας ρουτίνα

Η καθημερινή ρουτίνα θα πρέπει να μας επιτρέπει να ολοκληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας και να εξοικονομούμε χρόνο τον οποίο θα μοιράσουμε στα εξής:

 • Εκπλήρωση προσωπικών στόχων: Η εκπλήρωση προσωπικών στόχων μπορεί να αφορά στην ολοκλήρωση σπουδών, εύρεση εργασίας, δημιουργία προσωπικής επιχείρησης κλπ. Για παράδειγμα, για κάποιον που θέλει να αναβαθμίσει την καριέρα του, η καθημερινή ρουτίνα μπορεί να περιλαμβάνει την καθημερινή παρακολούθηση online courses.
 • Φυσική κατάσταση: Η φυσική κατάσταση είναι το Α και το Ω για να πετύχουμε την ευεξία στο σώμα και το πνεύμα. Μπορεί να περιλαμβάνει διατροφή, περπάτημα ή ένα πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα άσκησης που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας.
 • Ποιοτικός χρόνος με οικογένεια/φίλους: Ένα γεμάτο πρόγραμμα ή μια ζωή με γρήγορους ρυθμούς μπορεί να μας στερήσει ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μας. Προγραμματίζοντας από πριν τις καθημερινές μας δραστηριότητες μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι θα επενδύσουμε περισσότερο στις προσωπικές μας σχέσεις ενώ θα γεμίσουμε την εβδομάδα μας με διασκεδαστικές δραστηριότητες και εκδρομές.
 • Χρόνος αφιερωμένος στον εαυτό μας: Χρόνος αφιερωμένος στον εαυτό μας σημαίνει συνήθως προσωπική χαλάρωση και ρουτίνα περιποίησης. Αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε μέρα για να κάνετε αυτά που σας ευχαριστούν πραγματικά και θα σας δώσουν ενέργεια για όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Πώς να δημιουργήσω τη δική μου ρουτίνα;

Για να δημιουργήσετε τη δική σας ρουτίνα θα πρέπει:

 1. Να θέσετε προτεραιότητες: Ετοιμάστε μια λίστα με όλα όσα θέλετε να πετύχετε σε βάθος ενός χρόνου. Ορίστε τις προτεραιότητες σας και μεταφράστε τες σε καθημερινές συνήθειες.
 2. Ένα βήμα τη φορά: Ξεκινήστε με μια από τις συνήθειες που έχετε συμπεριλάβει στη λίστα σας. Προσπαθήστε να την ακολουθήσετε για μια εβδομάδα και στη συνέχεια προσθέστε μια δεύτερη συνήθεια στο πρόγραμμα σας. Η σταδιακή προσθήκη θα σας βοηθήσετε να προσαρμοστείτε ομαλά στη νέα σας ρουτίνα και να αξιολογήσετε τις δυνάμεις σας καθώς οργανώνετε το εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα.

Το πείραμα της μίας εβδομάδας

Ξεκινήστε με απλές καθημερινές συνήθειες όπως οι παρακάτω:

 • Καθημερινό πρωινό ξύπνημα στις 7:00
 • Καθημερινή γυμναστική στις 7:00
 • Ολοκλήρωση υποχρεώσεων (δουλειές σπιτιού/οικογένειας) μέχρι τις 10:00
 • Κατανάλωση 1,5 λίτρου νερό/μέρα
 • Αντικατάσταση του καφέ με τσάι