Εργασία από το σπίτι VS Εργασία στο γραφείο

Εργασία από το σπίτι

Η εργασία από το σπίτι ξεκίνησε από τον κλάδο της τεχνολογίας, όπου η φυσική παρουσία των υπαλλήλων δεν ήταν πάντοτε απαραίτητη και οι ομάδες ήταν ήδη διασκορπισμένες σε διαφορετικές πόλεις και χώρες.

Οι ομάδες έμαθαν έτσι να εργάζονται και συνεργάζονται από απόσταση δίνοντας αυτή την επιλογή σταδιακά και σε ανθρώπους που είχαν άμεση πρόσβαση στο γραφείο, να μην πηγαίνουν ή να πηγαίνουν μερικές φορές την εβδομάδα – όταν είναι αυτό απαραίτητο.

Στη συνέχεια, κυρίως λόγω της πανδημίας αλλά και για μείωση λειτουργικών εξόδων, η εργασία από το σπίτι διαδόθηκε ως ένας νέος θεσμός σε όλο και περισσότερους κλάδους.

Αν και η εργασία από το σπίτι αποτελεί -για κάποιους- την ιδανική συνθήκη εργασίας, δεν ταιριάζει σε όλους καθώς πολλοί είναι οι παράγοντες που θα επηρεάσουν την παραγωγικότητα αλλά και τα οφέλη στην καθημερινότητα του εργαζομένου.

Για μένα, η εργασία από το σπίτι ήταν όνειρο ζωής αλλά ακόμη και σήμερα βλέπω ότι κάποιοι από τους πιο επιτυχημένους παλιούς μου συναδέλφους, περιορίζουν την αναζήτηση νέων ευκαιριών σε on-site θέσεις ενώ αποφεύγουν οποιαδήποτε προοπτική για remote εργασία.

Πλεονεκτήματα εργασίας από σπίτι

  1. Ευελιξία χώρου: Ο λόγος που ήθελα να εξασφαλίσω τη δυνατότητα να εργάζομαι remotely ήταν η αίσθηση της απόλυτης ελευθερίας σε σχέση με το χώρο. Η εργασία από το σπίτι μου έδωσε τη δυνατότητα να ταξιδέψω σε όλη την Ευρώπη και να γνωρίζω νέους ανθρώπους σε co-working spaces και ειδικά διαμορφωμένους χώρους για freelancers.
  2. Ευελιξία χρόνου: Ως εργαζόμενη από το σπίτι, κατάφερα να εξοικονομήσω τουλάχιστον 2 ώρες την ημέρα σε μετακινήσεις αλλά και στην πρωινή προετοιμασία.
  3. Προστασία από τον Covid19: Στον χώρο μου έχω τον πλήρη έλεγχο των συναναστροφών μου και δε φοβάμαι για την υγεία μου σε περίπτωση που κάποιος συνάδελφος είναι άρρωστος.
  4. Εξοικονόμηση χρημάτων: Δουλεύοντας από το σπίτι κατάφερα να εξοικονομήσω ένα μέρος του μισθού μου που πήγαινε σε καφέδες, φαγητό, βενζίνες και άλλα έξοδα.

Μειονεκτήματα εργασίας από το σπίτι

  1. Παρακολούθηση παραγωγικότητας: Πολλές εταιρείες που δίνουν στους εργαζόμενους τη δυνατότητα να δουλεύουν από το σπίτι, τους υποχρεώνουν να χρησιμοποιούν λογισμικό παρακολούθησης απόδοσης που δίνει πρόσβαση στη δραστηριότητά σου κάθε στιγμή. Συνολικά, με τη χρήση αυτού του λογισμικού αναγκάζεσαι να δουλεύεις πολύ περισσότερο σε σχέση με τη δουλειά στο γραφείο καθώς καταγράφονται διαλείμματα, επικοινωνία με τους συναδέλφους, χρόνος εκτός υπολογιστή κ.λ.π.
  2. Αποσπάσεις: Στο σπίτι οι αποσπάσεις είναι πολύ περισσότερες. Ένα διάλειμμα μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο στην τηλεόραση, στο κρεβάτι ή στο τηλέφωνο με αποτέλεσμα τη μακροπρόθεσμη μείωση της απόδοσης του εργαζομένου.
  3. Μοναχικότητα: Όταν δουλεύεις από το σπίτι χάνεται η έννοια της “παρέας από τη δουλειά”. Το φαγητό και το ποτό με συναδέλφους γίνονται όλο και πιο σπάνια ενώ και η ρουτίνα της δουλειάς μπορεί να γίνει πολύ πιο μοναχική.
  4. Σταδιακή έλλειψη ενδιαφέροντος: Η έλλειψη νέων παραστάσεων και κοινωνικών συναναστροφών μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακή έλλειψη ενδιαφέροντος για το αντικείμενο της εργασίας και να επηρεάσει την ψυχολογία του εργαζομένου.