Personal Branding σε καιρούς Social Distancing; – 10 τρόποι αξιοποίησης της καραντίνας

Είναι μάλλον πιθανό οι περισσότεροι να βρισκόμαστε ακόμα σε άρνηση ως προς τη νέα κανονικότητα που ζούμε, η οποία κάθε άλλο παρά κανονική μοιάζει. Ο φόβος, η αβεβαιότητα, ο θυμός και η απελπισία, έχουν αντικαταστήσει τα μέχρι πρότινος άγχη μας, σε σημείο που ίσως πιάνουμε πλέον το εαυτό μας να αναπολεί το στρες του παλαιού μας τρόπου ζωής, την πίεση της απόδοσης και των προθεσμιών στην εργασία, των οικογενειακών και κοινωνικών υποχρεώσεων, μέχρι και…τον μονίμως λιγοστό χρόνο που είχαμε στη διάθεσή μας!

“It is reminding us of how important our family and home life is and how much we have neglected this. It is forcing us back into our houses so we can rebuild them into our home and to strengthen our family unit.” – Bill Gates

Για κανέναν σχεδόν άνθρωπο δεν είναι εύκολο να παραμένει κλεισμένος μέσα σε τέσσερις τοίχους για ολόκληρες εβδομάδες, μακριά από αγαπημένα πρόσωπα και κοινωνικές συναναστροφές. Σε μια περίοδο ανωτέρας βίας όπως η πανδημία που βιώνουμε, έχουμε ωστόσο – όσο παράδοξο κι αν φαίνεται εκ πρώτης – επιλογές να αξιοποιήσουμε τη συνθήκη αυτή προς όφελός μας.

Αυτό ακριβώς θα μελετήσουμε σήμερα μέσα από 10 στάδια. Σου φαίνονται ήδη πολλά και το κείμενο σεντόνι; Δες πρώτα το παρακάτω βίντεο για ζέσταμα, μάθε τα μυστικά του Speed Reading και ας ξεκινήσουμε το διάβασμα:

1. DISCONNECT (& UNPLUG ΑΝ ΣΟΥ ΒΑΣΤΑΕΙ)

Ξεκουράσου. Κοιμήσου. Διαλογίσου. Αξιοποίησε όσο περισσότερο χρόνο γίνεται για να κατεβάσεις ρυθμούς και να αφήσεις σώμα και πνεύμα να «αναρρώσουν», από ένα πρόγραμμα κατά πάσα πιθανότητα εξουθενωτικό, λαμβάνοντας υπόψη τους τρελούς ρυθμούς ζωής των περισσότερων ανθρώπων στα αστικά κέντρα του σήμερα. Όλοι έχουμε ανάγκη από λίγο τεμπελιό, σωματικό και κυρίως εγκεφαλικό. Κλείσε κινητά, social media, internet, τηλεοράσεις και αφουγκράσου τους ήχους του σπιτιού και μιας γειτονιάς, η οποία ποτέ ξανά δεν ήταν τόσο ήσυχη.

2. INTROSPECTION ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΑΕΙ

Τι λες πάμε στο επόμενο και κυριότερο βήμα που θα θέσει τις βάσεις για αυτό που θα ακολουθήσει;  Η λέξη-κλειδί είναι μία: Ενδοσκόπηση. Κατά προτίμηση σε ύπτια θέση ή βουλιάζοντας σε έναν άνετο καναπέ. Γνωστή στο ευρύ κοινό και ως «ταβανοθεραπεία», η συγκεκριμένη διαδικασία εσωτερικών ανακατατάξεων, αναζητήσεων και ερωταπαντήσεων, έχει μεγαλύτερη σημασία από αυτήν που οι περισσότεροι από εμάς, είχαμε ποτέ την πολυτέλεια και τον χρόνο να φανταστούμε. Μπερδεμένο; Ίσως. Για να βρεις με απλά λόγια που θέλεις να πας, τι θέλεις να κάνεις και ποιους στόχους να πετύχεις στη ζωή σου, είναι απαραίτητο να σε γνωρίσεις πάρα πολύ καλά. Να ανακεφαλαιώσεις, να επαναξιολογήσεις, να αμφισβητήσεις και να μη σου χαριστείς σε κανένα σημείο. Αυτό θέλει σίγουρα ηρεμία και αρκετό ελεύθερο χρόνο. Η θετική πτυχή του εγκλεισμού στον οποίο μας υποχρέωσε ο νέος κορονοϊός, είναι ότι σου δίνεται επιτέλους μια μοναδική ευκαιρία να κάνεις πράξη όλα τα παραπάνω.

3. ΔΙΑΒΑΣΜΑ, ΔΙΑΒΑΣΜΑ, ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Θυμάσαι εκείνα όλα τα βιβλία που δεν βρήκες ποτέ τον χρόνο να διαβάσεις; Ε, λοιπόν ήρθε η ώρα. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να χαλαρώσεις, να εμπνευστείς, να διευρύνεις τους ορίζοντες, τη φαντασία αλλά και τις γνώσεις σου. Δεν έχεις βιβλία στο σπίτι; Μπορείς να βρεις μια τεράστια πληθώρα e-books αλλά και audio books κάθε θεματολογίας στο internet, πολλά από αυτά μάλιστα εντελώς δωρεάν. Επισκέψου το site της Ανοιχτής Βιβλιοθήκης, η οποία μάλιστα αυτή την περίοδο παραπέμπει και σε ελληνικούς εκδοτικούς οίκους, οι οποίοι διαθέτουν δωρεάν e- και audio books υποστηρίζοντας με τον δικό τους τρόπο την καμπάνια «Μένουμε σπίτι» του Ελληνικού Υπουργείου Υγείας. Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία αποτελεί επίσης η National Emergency Library , η οποία με αφορμή το κλείσιμο των βιβλιοθηκών σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, δίνει πρόσβαση σε μια τεράστια συλλογή που αποτελείται από περ. 1,5 εκατομμύρια δωρεάν τίτλους, στηρίζοντας έμπρακτα το e-learning, τη συνέχιση της ερευνητικής δραστηριότητας, της πνευματικής διέγερσης αλλά και ψυχαγωγίας των αναγνωστών, όσο τα πανεπιστήμια, τα σχολεία, τα κέντρα κατάρτισης και οι βιβλιοθήκες παραμένουν κλειστά. Τέλειο; Μια ακόμη ενδιαφέρουσα περίπτωση, ειδικά για γερμανόφωνους αποτελεί η ψηφιακή βιβλιοθήκη του Goethe-Institut Onleihe, μια υπηρεσία που δίνει τη δυνατότητα να δανειστείς ψηφιακούς τίτλους όπως e-books, e-audios, e-papers αλλά και ταινίες, εντελώς δωρεάν.

4. AUDIO ENTERTAINMENT FOR DUMMIES

Δεν αγαπάς ιδιαίτερα τα βιβλία και έχεις συνηθίσει στη «γρήγορη» και εύκολη κατανάλωση πληροφορίας; Fair enough. Ένα μεγάλο μέρος της γενιάς των Millennials -και ακόμα περισσότερο της Generation Z-, βρίσκει δύσκολο ή/και βαρετό το διάβασμα μεγάλων κειμένων, πόσω μάλλον ολόκληρων βιβλίων. Αν ταυτίζεσαι με αυτή την περιγραφή, τότε μάλλον ήρθε η ώρα γνωρίσεις τον κόσμο των audio books. Τα ακουστικά βιβλία αποτελούν έναν γρήγορο τρόπο κατανάλωσης περιεχομένου μέσω απλής ακρόασης, οποιαδήποτε ώρα, οτιδήποτε κι αν κάνεις παράλληλα. Μπορεί για παράδειγμα να κάνεις παράλληλα ντους, να μαγειρεύεις ή να γυμνάζεσαι. Απλά πατάς το play και αφήσεις το audio book να παίζει στο backround. Αν θέλεις να φρεσκάρεις συγχρόνως και τα Αγγλικά σου, τσέκαρε οπωσδήποτε το Audible της Amazon.

Φυσικά υπάρχει και ο πιο διαδεδομένος τρόπος σύγχρονης πληροφόρησης μέσω online blogs, εγγραφής σε newsletters κλάδων που σε ενδιαφέρουν, online magazines κλπ. Χρειάζεται ωστόσο πολλή προσοχή στο φιλτράρισμα για την εγκυρότητα αυτών των μέσων. Προσπάθησε πάντα να ελέγχεις ποιος γράφει και ποιες πηγές έχει χρησιμοποιήσει. Τα fake news είναι μια από τις μεγαλύτερες μάστιγες στο κλάδο της πληροφόρησης και της επικοινωνίας. Εκπαιδεύοντας την κριτική σου σκέψη και διασταυρώνοντας πάντα τις πληροφορίες που λαμβάνεις, δεν θα πέφτεις εύκολα θύμα τους (ναι, όλοι μας την έχουμε πατήσει μάλλον κάποια στιγμή)!

5. Η ΩΡΑ ΤΟΥ LONGLIFE E-LEARNING

Και τώρα πάμε στα «δύσκολα» και πιο πρακτικά. Ίσως δεν το έχεις αντιληφθεί ακόμα, αλλά διανύεις την ιδανική περίοδο για να εκπαιδευτείς σε κάτι καινούριο ή να εξελίξεις κάποιο υπάρχον skill σου. Τι είναι αυτό που πάντα σκεφτόσουν να κάνεις και ποτέ δεν έβρισκες τον χρόνο, δεν έπαιρνες απόφαση, δεν αισθανόσουν αρκετά ικανός ή ένιωθες ότι «τώρα πια είναι αργά για νέα ξεκινήματα»; Όχι, δεν θα διαβάσεις σε αυτό το σημείο την πλέον κλισέ φράση «ποτέ δεν είναι αργά», αλλά μία άλλη, που είναι παρεμπιπτόντως και αγαπημένο μου τραγούδι: The time is now.

Βάλε το αν θέλεις να παίζει στο backround, σήκωσε μανίκια και πάμε να μελετήσουμε τις προοπτικές εξέλιξης αυτού που ήδη είσαι σε κάτι καινούριο, βελτιωμένο, έτοιμο για restart. Ωραίο δεν ακούγεται; Που να το δεις και να συμβαίνει…

Αρχικά προέχει η εκπαίδευση και κατάρτισή σου. Μπες στο Skill share, το Udemy, το MIT’s OpenCourseWare και το Coursera, βρες το αντικείμενο που σε ενδιαφέρει και ξεκίνα σήμερα κιόλας. Οι επιλογές σε online courses είναι πραγματικά αμέτρητες.

Το internet είναι επίσης γεμάτο webinars. Κάνε την έρευνά σου και παρακολούθησε όσα περισσότερα μπορείς. Μόλις ξεκίνησες ένα και χασμουριέσαι από βαρεμάρα; Κλείσε το χωρίς δεύτερη σκέψη και πάμε στο επόμενο. Το καλό με τα webinars είναι ότι ο instructor δεν υπάρχει περίπτωση να παρεξηγηθεί που σηκώθηκες κι έφυγες στο δεκάλεπτο. Και εσύ από την άλλη δεν χάνεις άσκοπα τον χρόνο σου.

Ενδιαφέρουσες περιπτώσεις αποτελούν τα παρακάτω, δίνοντας μάλιστα τη δυνατότητα παρακολούθησης πολλών δωρεάν webinars, συμμετοχής σε διαδραστικά workshops και online courses: Career Contessa και Hubspot Webinars, eLearning Industry, Score.org και Career Confidential.

Αφού συγκεντρώσεις τις επιθυμητές γνώσεις και νιώθεις την αντίστοιχη σιγουριά, μπορείς να περάσεις σε ένα επόμενο στάδιο και να αποκτήσεις εκείνο το professional diploma ή certification που θα προσθέσει value στην κατάρτιση και επαγγελματική εμπειρία σου. Ανάλογα με το industry υπάρχουν πολλές επιλογές πιστοποίησης, προγράμματα και οργανισμοί για να διαλέξεις. Πάμε να δούμε κάποια παραδείγματα;

Μια εξαιρετική ιδέα είναι τα certifications στο digital marketing, λαμβάνοντας πχ. Πιστοποιήσεις για Google Analytics, Google Ads, Salesforce, Hubspot και Facebook. Στην Ελλάδα τρέχουν επίσης μερικά πολύ αξιόλογα προγράμματα όπως το ελληνικό Professional Diploma in Digital & Social Media της Knowcrunch, το οποίο μπορείς να παρακολουθήσεις πλέον και εξ’ ολοκλήρου online από την άνεση του σπιτιού σου.

Στον τομέα του IT, μπορείς να λάβεις για παράδειγμα πιστοποιήσεις σε project management, risk, routing, ή στο design. Σε ενδιαφέρει ο κλάδος των πωλήσεων; Μπορείς να γίνεις Certified Inside Sales Professional (CISP), Certified Sales Leadership Professional (CSLP) και πολλά άλλα.

6. YOU’RE SPEAKING MY LANGUAGE BABY

Μπορεί τα σύνορα των περισσότερων χωρών να είναι πλέον κλειστά, με τα lockdown να βάζουν λουκέτο μέχρι και σε…αεροδρόμια, τα new media όμως τα έχουν εξαλείψει μαζί με την έννοια της απόστασης εδώ και χρόνια. Η γνώση ξένων γλωσσών αποτελεί ένα πανίσχυρο διαβατήριο, αλλά και το απόλυτο must σε έναν κόσμο που οι χώρες του καθίστανται ολοένα και περισσότερο αλληλεξαρτώμενες. Σε επαγγελματικό επίπεδο δε, η γλωσσομάθεια αποτελεί χρυσό «κλειδί» για την επαγγελματική επιτυχία. Γίνεται να στοχεύουμε στην ανάπτυξη των ανταγωνιστικών μας πλεονεκτημάτων και να αποτελούμε παράλληλα υποψήφιους μιας παγκόσμιας αγοράς εργασίας παραμένοντας μονόγλωσσοι; Όχι.

ΜΑ ΕΧΩ LOWER ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ – ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ;

Η γνώση της αγγλικής γλώσσας, αν και εξακολουθεί να κατέχει την πρωτοκαθεδρία δεν αποτελεί πια σημαντικό προσόν μιας και θεωρείται δεδομένη. Πόσες φορές διαβάζουμε σε αγγελίες εργασίας να είναι από επιθυμητή έως απαραίτητη πλέον η επαρκής, ακόμη και άριστη γνώση ξένων γλωσσών εκτός της Αγγλικής; Αναρωτιέσαι ακόμα το γιατί; Η γλωσσομάθεια βοηθά στην συνεχιζόμενη επιμόρφωση του εργαζομένου, στα trainings εκτός έδρας, στην παρακολούθηση online courses και πολλά άλλα. Του επιτρέπει παράλληλα να συνεργάζεται με άνεση με αλλόγλωσσους, και κατανοώντας το πολιτισμικό υπόβαθρό τους να διευρύνει στοχευμένα το πλαίσιο των εκάστοτε συναλλαγών.

Ξεκίνα σήμερα να μαθαίνεις μια νέα ξένη γλώσσα ή συνέχισε online μαθήματα αυτής που κάποτε είχες ξεκινήσει, άφησες να σκουριάσει και δεν θυμάσαι ούτε το A,B,C. Θα σου είσαι ιδιαίτερα ευγνώμων αργότερα για αυτή την απόφαση! Τα περισσότερα φροντιστήρια και Ινστιτούτα ξένων γλωσσών παρέχουν πλέον online μαθήματα. Κάνε την έρευνά σου και ζήτα αν γίνεται να παρακολουθήσεις ένα δοκιμαστικό μάθημα. Μια άλλη διαδεδομένη λύση είναι φυσικά τα ιδιαίτερα μαθήματα μέσω skype, για τα οποία όμως ετοιμάσου να βάλεις λίγο πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, χωρίς την εξασφάλιση της ποιότητας που σου εγγυάται ένας αναγνωρισμένος φορέας εκπαίδευσης ξένων γλωσσών.

Αν από την άλλη προτιμάς να ξεκινήσεις τη διαδικασία εκμάθησης μόνος σου, τα παρακάτω εργαλεία μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι σύμμαχοί σου: Το Babbel είναι μια διασκεδαστική πλατφόρμα εκμάθησης, που μπορείς να κάνεις εγγραφή ως χρήστης, να επιλέξεις γλώσσα και να κάνεις προσωπικές ρυθμίσεις ως προς τους σκοπούς, την εντατικότητα, τους χρόνους κ.α.

Το Duolingo είναι μια ακόμα δωρεάν εφαρμογή. Την κατεβάζεις στο κινητό σου, φτιάχνεις λογαριασμό χρήστη, επιλέγεις τη γλώσσα-στόχο και ξεκινάς το ταξίδι εκμάθησης!

7. CAREER DEVELOPMENT & COACHING

Ήρθε η ώρα για την…καυτή πατάτα. Τι σε ενδιαφέρει τελικά να κάνεις επαγγελματικά; Σπούδασες κάτι που σε ενθουσίασε εκ πρώτης και η πραγματικότητα στον επαγγελματικό στίβο δεν ανταποκρίνεται ούτε λίγο σε όσα φανταζόσουν; Νιώθεις εγκλωβισμένος σε μια δουλειά που δεν σου αρέσει; Αισθάνεσαι να σε καταπίνει ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον με μηδαμινές προοπτικές εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης, χειριστικά αφεντικά με φετίχ το micromanagement και συναδέλφους που δεν θέλεις να βλέπεις μπροστά σου;

Been there, done that”, θα σκεφτούν μάλλον οι περισσότεροι. Κακή φάση. Ειδικά σε μια χώρα που διανύει εδώ και χρόνια μια άσχημη οικονομική κρίση, με τους μεν να παλεύουν με τη χρόνια ανεργία, τις εποχιακές συμβάσεις, τη μαύρη εργασία και την ανασφάλεια και τους δε που εργάζονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις να διακατέχονται από ένα αυτοκαταστροφικό Σύνδρομο της Στοκχόλμης, έχοντας υποστεί έμμεση πλύση εγκεφάλου, διότι «Που θα βρεις καλύτερα;». Λάθος.

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ;

Υπάρχουν τρόποι να ξεφύγεις από τα παραπάνω μπλοκαρίσματα. Αρκετοί HR specialists, corporate trainers, επαγγελματίες ψυχολογίας και coaching παρέχουν online υπηρεσίες μέσω skype πάνω σε ζητήματα καριέρας, επαγγελματικού προσανατολισμού και αναζήτησης εργασίας. Που θα τους βρεις; Όχι στον χρυσό οδηγό. Όχι μέσω μηχανών αναζήτησης, όχι στο Facebook και προς Θεού όχι στο Instagram. Το κατάλληλο κανάλι για αναζήτηση και εύρεση του σωστού επαγγελματία για ειδικά αυτούς τους σκοπούς είναι ένα και μοναδικό στο είδος του και αυτό είναι το LinkedIn. Το συγκεκριμένο social network θα αποτελέσει ξεχωριστό κεφάλαιο παρακάτω, αλλά για την ώρα είπαμε ψάχνουμε μέντορα. Αν σε ενδιαφέρει γενικότερα το networking μπορείς -όπως θα δούμε και παρακάτω- να βρεις εκεί αξιόλογους επαγγελματίες από όλο τον κόσμο και να ζητήσεις να συνδεθείς μαζί τους, ή απλά να τους κάνεις follow, παρακολουθώντας tips, συμβουλές και χρήσιμο περιεχόμενο με το οποίο πολλοί τροφοδοτούν ούτως ή άλλως το προφίλ τους.

ΤΙ ΘΑ ΜΟΥ ΚΟΣΤΙΣΕΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ;

Σε αυτό το σημείο πολύ πιθανό να σκεφτείς αν αξίζει να πληρώσεις κάποιον επαγγελματία για αυτού τους είδους την υπηρεσία, ειδικά σε μια φάση που το μέλλον φαντάζει πιο αβέβαιο από ποτέ, με πολλές εταιρίες και ατομικές επιχειρήσεις να κλείνουν επ’ αόριστον, αρκετούς να βιοπορίζονται από savings και επιδόματα και άλλους τόσους να ανησυχούν μπροστά στο ενδεχόμενο μιας επικείμενης ανεργίας. Κάθε σχετική ανησυχία είναι απόλυτα φυσιολογική και αναμενόμενη αλλά είμαστε εδώ για να εντοπίσουμε προοπτικές, εναλλακτικές και να μας εφοδιάσουμε με όπλα–συμμάχους.

Πάμε λοιπόν να επισκεφθούμε μερικές online πλατφόρμες που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής σε θέματα καριέρας: Γνωρίζεις το Work it daily; Σε αυτό το site θα βρεις δωρεάν συμβουλευτική από επαγγελματίες career coaches και θα έχεις την ευκαιρία να κάνεις ένα online mock-up interview μαθαίνοντας μυστικά επιτυχίας για συνεντεύξεις!

Το Coach.me είναι ένα app με αρκετές δωρέαν career coaching και goal-tracking υπηρεσίες. Κατέβασέ το στο κινητό σου και κάνε μια δοκιμή, αξίζει!

Η ιστοσελίδα TheMuse φτιάχτηκε ειδικά για ανθρώπους που βρίσκονται σε κομβικό σημείο της επαγγελματικής τους πορείας και αναζητούν την κατάλληλη καθοδήγηση από έμπειρους career coaches. Στα «μείον» της καθ’ όλα εξαιρετικής αυτής επιλογής εντάσσεται ωστόσο το κόστος των υπηρεσιών.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ;

Σου φαίνονται πολύ αμερικανιές όλα αυτά; Μια ενδιαφέρουσα πλατφόρμα δημιουργίας ευκαιριών και (συν)εργασίας αποτελεί το ελληνικό Job-Pairs | Δημιουργώντας Ευκαιρίες , η οποία βοηθάει νέους ανθρώπους να μεταβούν στην αγορά εργασίας, φέρνοντας τους σε επαφή με job mentors, έμπειρους επαγγελματίες διαφόρων κλάδων, προσφέροντάς τους έτσι τη δυνατότητα ενός οργανωμένου και στοχευμένου mentoring.

Αν είσαι μέχρι 29 ετών, πτυχιούχος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με 0-3 χρόνια προϋπηρεσίας στον τομέα των σπουδών σου, τότε πρέπει να γνωρίσεις σήμερα κιόλας το ReGeneration, ένα μεγάλο και πολυσυμμετοχικό πρόγραμμα αμειβόμενης απασχόλησης και επαγγελματικής ανάπτυξης για νέους από την Ελλάδα, που έχει αποστολή να συμβάλλει στην καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας, του φαινομένου “brain drain”, αλλά και το γεφύρωμα του χάσματος μεταξύ του νέου πτυχιούχου και της αγοράς εργασίας.

8. ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΙ

Είτε βρίσκεσαι σε αναζήτηση εργασίας, είτε όχι, καλό είναι να έχεις πάντα στα χέρια σου ένα πλήρες και updated βιογραφικό σημείωμα. Το βιογραφικό συνθέτει την πρώτη σου εικόνα, όπως θα φτάσει στα χέρια του δυνητικού εργοδότη και αποτελεί παράλληλα το πρώτο αλλά ίσως και τελευταίο μέσο που διαθέτεις για να κάνεις καλή εντύπωση. Άνοιξε το πιο ενημερωμένο αρχείο βιογραφικού που έχεις φτιάξει. Πώς θα σου φαινόταν αν το λάμβανες ως hiring manager μεταξύ εκατοντάδων – ίσως και χιλιάδων- άλλων βιογραφικών;

Οι περισσότεροι υποψήφιοι αγνοούν μια σκληρή πραγματικότητα: Ο μέσος χρόνος που αφιερώνουν οι recruiters σε κάθε αίτηση κάνοντας CV screening, είναι 6 – 8 δευτερόλεπτα. Πληροί το βιογραφικό σου τις προϋποθέσεις, που θα σε περάσουν στην επόμενη φάση, της πολυπόθητης συνέντευξης;

Φαντάσου λοιπόν τον εαυτό σου σαν ένα brand, το οποίο προσπαθείς να προωθήσεις σε μια ανοιχτή και πολύ ανταγωνιστική αγορά. Θα έφτιαχνες μόνος σου την οπτική του ταυτότητα, το λογότυπο, το design, τα χρώματα, τα slogan, τα λεκτικά της επικοινωνίας σου, ή θα το ανέθετες σε experts του εκάστοτε είδους; Αν είσαι γραφίστας ή διαφημιστής, πάω πάσο. Σε κάθε άλλη περίπτωση, το αποτέλεσμα θα φαινόταν κατά πάσα πιθανότητα ερασιτεχνικό και δεν θα έπειθε τον δυνητικό καταναλωτή για την ποιότητα του brand σου. Η σύγχρονη εποχή μας έχει καταστήσει όλους αρκετά εκπαιδευμένους και απαιτητικούς ως προς την αισθητική των προϊόντων που επιλέγουμε να καταναλώσουμε. Σκέψου μόνο πόσο συχνά απορρίπτουμε ένα προϊόν και επιλέγουμε το διπλανό από το ράφι του σούπερ μάρκετ, επειδή μας κέρδισε με το packaging και την ανταγωνιστική του τιμή. Και ναι, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα βιογραφικά.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ;

Το λιτό layout, η ακρίβεια και η περιεκτικότητα αποτελούν βασικά συστατικά ενός σωστά δομημένου βιογραφικού σημειώματος. Ένα αξιοπρόσεκτο CV οφείλει να είναι καλογραμμένο, σύντομο, χωρίς ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη (αυτό θα ήταν σαν να πηγαίνεις σε επίσημη δεξίωση με λάθος ρούχα και μάλιστα λεκιασμένα) και να προδιαθέτει τον αναγνώστη να γνωρίσει τον υποψήφιο από κοντά. Σε περίπτωση που συμπεριλάβεις εισαγωγικό σημείωμα που περιγράφει σύντομα το expertise, τους στόχους και τομείς ενδιαφέροντός σου, φρόντισε οπωσδήποτε να είναι προσαρμοσμένο στην εταιρεία και στη θέση για την οποία στέλνεις την αίτησή σου.

Σε γενικές γραμμές η σύνταξη ενός βιογραφικού σημειώματος μοιάζει εύκολη υπόθεση ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου. Μπορείς να αναθέσεις το στήσιμό του σε έναν επαγγελματία CV writer, ιδανικά με πολυετή προϋπηρεσία ως HR Recruiter, που να γνωρίζει καλά τα μυστικά του CV Screening, τη σημασία των ιδανικών keywords και τους τρόπους με τους οποίους θα σου χτίσει εντελώς εξατομικευμένα ένα ελκυστικό, επαγγελματικό προφίλ. Η υπηρεσία αυτή θα σου κοστίσει, αλλά είναι κάτι που θα κάνεις μια μόνο φορά και αν το κάνεις σωστά, θα είναι η επένδυση που θα σου αποφέρει το πιο προσοδοφόρο ROI (return on investment).

9. NETWORKING ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ΜΑΣ

Αν είσαι προσεχώς job seeker, ή απλά επιθυμείς τη δημιουργία επαγγελματικών επαφών και δυνητικών πελατών, η δικτύωση είναι το κλειδί που ξεκλειδώνει ευκαιρίες. Πώς γίνεται όμως αυτό σε μια συνθήκη καραντίνας; Ευτυχώς χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία και τα νέα μέσα δεν είναι πλέον επιτακτική η συνάντηση face to face, τόσο για τη δημιουργία νέων σχέσεων όσο και για τη συντήρηση ή εμβάθυνση αυτών που ήδη μπορεί να υφίστανται. Καθώς προβλέπεται να παραμείνουμε απομονωμένοι για καιρό ακόμα, έχει νόημα να εμβαθύνουμε λίγο παραπάνω σε μεθόδους και στρατηγικές κινήσεις business networking μέσω του υπολογιστή και από την άνεση του καναπέ μας.

Όχι, δεν θα έχουμε προς το παρόν την ευκαιρία για small talk με ενδιαφέροντες επαγγελματίες του κλάδου μας στο τάδε συνέδριο, ούτε τη δυνατότητα να πάμε σε εκείνο το meetup που διοργανώνεται μια φορά το μήνα στην πόλη μας, ούτε καν τις γνωστές κουβέντες στο μεσημεριανό διάλειμμα με συναδέλφους (τις οποίες βέβαια μισούσαμε, διότι πάντα κατέληγαν σε θέματα δουλειάς και μας καθόταν η μπουκιά στον λαιμό). Μπάσκετ με την ομάδα της εταιρίας ή πρόσκληση σε bbq party στον κήπο του αφεντικού; Ούτε για πλάκα πλέον.

ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΤΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Κάπου εδώ χρειάζεται προσοχή, ώστε να μην μπεις σε ψυχολογία απόσυρσης στον καναπέ, με μόνιμα αναμμένη την τηλεόραση να παίζει έκτακτα δελτία καταστροφολογικών ειδήσεων.  Δεδομένου ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσο χρόνο θα χρειαστεί η διαδικασία flatten the curve, προσπάθησε να κρατήσεις ενεργή την επικοινωνία σου με το επαγγελματικό δίκτυο-στόχο, μέσω social media, direct messaging, emails, online group chats, συζητήσεις σε social media groups επαγγελματιών, συμμετοχή σε webinars, video conferencing κ.α. Με αυτόν τον τρόπο θα παραμένεις ενήμερος για ενδιαφέρουσες εξελίξεις και θέματα που απασχολούν επαγγελματίες του χώρου σου, θα ανταλλάσσεις απόψεις, χρήσιμες ιδέες, θα μπορέσεις να λάβεις πιθανότατα στήριξη σε ποικίλα ζητήματα και κυρίως δεν θα σε «ξεχάσει» κανείς. Μπορεί να είμαστε πιο μακριά από ποτέ, αλλά «η ισχύς εν τη ενώσει» μπορεί να βρει άριστη εφαρμογή με τη χρήση των νέων μέσων. Και μάλλον είναι πιο απαραίτητη από ποτέ…

ΜΙΛΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΟΥ

Αν τρέχεις ατομική επιχείρηση, φρόντισε να μείνεις σε επικοινωνία με πελάτες και followers σου στα social media, να μοιράζεσαι σημαντικές πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησής σου και πιθανές νέες υπηρεσίες. Μια πολύ καλή ιδέα είναι να απευθύνεις ανοιχτές ερωτήσεις στο κοινό σου, παροτρύνοντάς τους να αλληλεπιδράσουν και να αισθανθούν ότι τους δίνεις βήμα για να εκφραστούν ως καταναλωτές με πολύ ιδιαίτερες ανάγκες δεδομένων των δυσμενών συνθηκών. Ακόμα κι αν δεν είσαι σε θέση να καλύψεις αυτά τα αιτήματα, φρόντισε να απαντάς πάντα σε όλα. Είναι ζωτικής σημασίας για κάθε επιχείρηση, μικρή ή μεγάλη να δείξει κοινωνικό πρόσωπο και ενσυναίσθηση απέναντι στις ανάγκες του καταναλωτή, αντιμετωπίζοντάς τον ως συνάνθρωπο που καλείται κι αυτός να αντιμετωπίσει την πανδημία του Covid-19. Η διατήρηση της ενεργής επικοινωνίας με το δίκτυό σου και η παροχή υποστήριξης και υπηρεσιών –ακόμα και δωρεάν όπου είναι δυνατόν- σε συνδυασμό με την καλή πρόθεση σίγουρα έχει να φέρει μόνο θετικά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου, τα οποία δεν μεταφράζονται μόνο σε αύξηση των κερδών, αλλά κυρίως στο loyalty των πελατών σου.

10. PERSONAL BRANDING LIKE A PRO

Έχεις σκεφτεί ότι όσο σημαντικό είναι το social branding σήμερα για επιχειρήσεις και brands, τόσο είναι και για το personal brand σου; Τι στο καλό όμως είναι αυτό το personal branding; Ας δούμε αρχικά τη σημασία αυτού του buzzword, που ακούμε όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια.

Personal branding is about managing your name — even if you don’t own a business — in a world of misinformation, disinformation, and semi-permanent Google records. Going on a date? Chances are that your “blind” date has Googled your name. Going to a job interview? Ditto.” – Tim Ferriss

Η αλήθεια είναι ότι μιλάμε για κάτι πολύ παραπάνω από την εικόνα που έχουν οι άλλοι και το τι συζητούν για εσένα. Για μια πιο ολοκληρωμένη τοποθέτηση θα λέγαμε ότι το Personal Brand σου, συνθέτουν τα Unique Selling Points σου: το σύνολο δηλαδή όλων εκείνων των χαρακτηριστικών που είναι ικανά να σε κάνουν να ξεχωρίσεις από τη μάζα, ως μοναδικός στο είδος σου. Δεν είναι καν απαραίτητο να διαθέτεις ατομική επιχείρηση ή να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας για να διαχειρίζεσαι σωστά την προσωπική εικόνα και τη φήμη σου στην αγορά, πόσω μάλλον στην αγορά εργασίας!

Ας δούμε αρχικά πως διαχειρίζεσαι την online εικόνα σου.

ΑΜΠΡΑ ΚΑΤΑΜΠΡΑ, GOOGLE ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ ΜΕ!

Σκέψου κάτι πολύ απλό. Τι βρίσκει κανείς πληκτρολογώντας το ονοματεπώνυμό σου με ελληνικούς ή λατινικούς χαρακτήρες στις μηχανές αναζήτησης; Μήπως κάποια από τα αποτελέσματα αυτά, δεν θα ήθελες να εμφανίζονται πουθενά; Το πρώτο σου βήμα είναι να τα διαγράψεις χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως το DeleteMe ή το justdelete.me. Έτσι αποκτάς έλεγχο στις πληροφορίες που θα εμφανίζονται σε όσους σε αναζητούν και μπορείς να προβάλλεις κατά τη δική σου και μόνο κρίση, τι θέλεις να φαίνεται και τι όχι. Not bad, huh?

#NOT@GMAIL.COM

Ποια είναι η διεύθυνση του ηλεκτρονικού σου ταχυδρομείου; Αν χρησιμοποιείς κάτι σε petalouditsa87@hotmail.com ή mitsosGate4@gmail.com, τα νέα δεν είναι και πολύ καλά. Όπως φαντάζεσαι, θα χρειαστεί να φτιάξεις ένα επαγγελματικό email, ιδανικά με το ονοματεπώνυμό σου ως κύριο συνθετικό. Μια επαγγελματική signature με την ιδιότητα, τα στοιχεία επικοινωνίας και ενδεχομένως το link κάποιου προσωπικού blog ή/και του LinkedIn profile σου, είναι το αμέσως επόμενό σου ToDo.

THE SOCIAL YOU

Ποια είναι η παρουσία σου στα social media, σε ποια είσαι ενεργός και με ποιον τρόπο; Αλήθεια, πόσοι έχουμε ρεαλιστική εικόνα του πως φαινόμαστε σε τρίτους εκεί έξω; Μια καλή ιδέα είναι να ρωτήσεις ανθρώπους που εμπιστεύεσαι να σου μεταφέρουν με ειλικρίνεια, τα σχόλια τους και την «επίγευση» που αφήνουν οι αναρτήσεις και το σύνολο της δραστηριότητάς σου στα κανάλια όπου είσαι ενεργός. (Ναι, ακόμα και η άποψη του θείου Επαμεινώνδα, μπορεί να σου φανεί κάπου χρήσιμη σε αυτή τη διαδικασία.) Αφού πάρεις το feedback σου, φρόντισε το προφίλ σου να έρχεται σε μια σχετική αρμονία μεταξύ των καναλιών που χρησιμοποιείς. Σίγουρα το καθένα διαφέρει από το άλλο ως προς το ύφος, τη γλώσσα και το κοινό (άλλο ύφος θα έχουν οι αναρτήσεις μας στο LinkedIn και άλλο στο Instagram), προσπάθησε όμως να μην έρχεται σε μεγάλη σύγκρουση η γενική εικόνα σου, ο τρόπους που αλληλοεπιδράς, μιλάς και τοποθετείσαι γενικά από το ένα στο άλλο.

LINKEDIN IS THE KING

Αν διαθέτεις ήδη LinkedIn profile καταρχάς σου αξίζει ένα μπράβο. Το LinkedIn είναι το πιο δυνατό εργαλείο για Αναζήτηση εργασίας, Talent Search (social media recruitment), Business Networking και Πληροφόρηση γύρω από θέματα εργασίας και επιχειρηματικότητας. Αποτελεί επίσης και ένα άριστο digital έδαφος για Marketing, Πωλήσεις αλλά και Corporate, Employer και Personal Branding. Ως εκ τούτου μπορείς να εκμεταλλευτείς σε πολλά διαφορετικά επίπεδα τις δυνατότητες που σου δίνει, προβάλλοντας στοχευμένα το επαγγελματικό σου προφίλ, συνθέτοντας ένα δυνατό personal brand και χτίζοντας ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο δίκτυο επαφών από όλο τον κόσμο.

Πόσο σωστά όμως το έχεις χτίσει, τι πληροφορίες έχεις συμπεριλάβει, σε πόση αρμονία έρχεται με το CV σου (το ενημερωμένο και άρτιο που περιγράψαμε παραπάνω, ε;) και πόσο κατάλληλη είναι η φωτογραφία που έχεις χρησιμοποιήσει; Αν αισθάνεσαι ότι σου είναι δύσκολο να φτιάξεις ένα άρτια επαγγελματικό προφίλ σε αγγλική γλώσσα στο LinkedIn, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς κάποιον έμπειρο επαγγελματία ή τουλάχιστον να δώσεις το περιεχόμενο που σκοπεύεις να δημοσιεύσεις για μετάφραση.

ΑΠΛΑ ΒΗΜΑΤΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ LINKEDIN PROFILE ΣΟΥ

  1. Φρόντισε να χρησιμοποιήσεις μια φωτεινή, ιδανικά επαγγελματική φωτογραφία (τουλάχιστον όχι selfie!), όπου να φαίνεσαι από τους ώμους και πάνω. Το χαμόγελο πάντα προξενεί ευχάριστα συναισθήματα, αλλά προσοχή στις υπερβολές. Το ντύσιμο μπορεί να είναι από business, έως business casual. Όχι, δεν είναι καλή ιδέα η φωτογραφία από τη Φολέγανδρο με το ψάθινο καπέλο και τα γυαλιά ηλίου
  2. Η γλώσσα του LinkedIn είναι τα Αγγλικά. Γράψε το ονοματεπώνυμό σου όπως και στο βιογραφικό σου, αλλά με λατινικούς χαρακτήρες. Αν χρησιμοποιείς ευρέως κάποιο υποκοριστικό, ακόμα και σε επαγγελματικό επίπεδο και επιθυμείς να σε ξέρουν ή να σε βρίσκουν όλοι με αυτό, τότε καλό είναι να το χρησιμοποιήσεις και εδώ
  3. Τροποποίησε το LinkedIn URL μέσα στο προφίλ σου και σβήσε τους περιττούς αριθμούς στο τέλος. Κάνε ένα copy-paste και πρόσθεσέ το στη νέα του μορφή στη signature του email σου, παραπέμποντας έτσι πάντα στο LinkedIn profile σου
  4. Συμπλήρωσε το πεδίο του “About” με μια μικρή περιγραφή του ποιος είσαι, ποιο είναι το expertise σου, τι σε ενδιαφέρει, πως μπορεί να έρθει κάποιος σε επικοινωνία μαζί σου. Προσπάθησε να βάλεις δημοφιλή keywords, για να αυξήσεις τις πιθανότητες να εμφανίζεσαι σε αντίστοιχες αναζητήσεις χρηστών (δυνητικών συνεργατών, recruiters ή πελατών)
  5. Το LinkedIn έχει διαφορετική φιλοσοφία από τα άλλα social networks. Όχι απλά μπορείς, αλλά «επιβάλλεται» να προσκαλείς ή να αποδέχεσαι requests από ανθρώπους που δεν γνωρίζεις προσωπικά ή προέρχονται από ένα εντελώς άλλο industry ή χώρα από εσένα. Στη διαδικασία αυτή θα σε βοηθήσει η σκέψη ότι κάθε νέα επαφή την οποία κάνεις, σου ανοίγει αυτόματα έναν δίαυλο για περαιτέρω δικτύωση με το σύνολο των επαφών που η ίδια διαθέτει. Κάθε επαφή με την οποία συνδέεσαι μπορεί να γίνει κάλλιστα «πολλαπλασιαστής» του περιεχομένου που μπορεί να αναρτήσεις, ενός άρθρου που θα γράψεις, να αλληλεπιδράσει μαζί σου ή και να σε συστήσει σε κάποιον που ίσως θα είχατε να πείτε πολλά σε business level. Αυτό ακριβώς είναι και το νόημα του LinkedIn, και όσο νωρίτερα ενσωματωθείς στην κοινότητά του και αξιοποιήσεις τις δυναμικές του, τόσο πιο κερδισμένος μπορείς να βρεθείς. Ακόμα και με τρόπους που δεν μπορώ καν να σκεφτώ και να σου γράψω αυτή τη στιγμή…

Θέλεις να μάθεις περισσότερα σχετικά το Personal Branding σαν διαδικασία; Tότε σε περιμένει ένα ωραιότατο online course από τη Udemy εδώ.

Κουράγιο σε όλους, μια μέρα θα είμαστε και πάλι κοντά. Ας μας βρει λοιπόν αυτή η μελλοντική στιγμή της επανένωσης ακόμα καλύτερους.

Καλή επιτυχία!