Τι είναι το blog? – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα blogs

Τι είναι το blog?

 

Το blog (ή προσωπικό ιστολόγιο) είναι μια μορφή ιστοσελίδας που αποτελείται κυρίως από άρθρα.

Σύμφωνα με το Tech Target: “Ένα blog, συντομογραφία για το web blog, είναι μια ιστοσελίδα που ενημερώνεται συχνά και χρησιμοποιείται για προσωπική χρήση ή επιχειρηματικό περιεχόμενο. Τα ιστολόγια είναι συχνά διαδραστικά και περιλαμβάνουν ενότητες στο κάτω μέρος μεμονωμένων αναρτήσεων ιστολογίου, όπου οι αναγνώστες μπορούν να αφήσουν σχόλια.

Όπως οι εφημερίδες και τα online media, το blog αποτελεί ένα μέσον έκφρασης και ενημέρωσης όπου οι χρήστες μπορούν να σχολιάζουν και να αλληλεπιδρούν τόσο με το περιεχόμενο όσο και μεταξύ τους.

 

Blog για προσωπική χρήση

 

Τα τελευταία χρόνια, τα προσωπικά blogs κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο έδαφος καθώς παρέχουν έναν online χώρο έκφρασης με δυνατότητες επέκτασης σε επαγγελματική δραστηριότητα (υπάρχουν αρκετοί τρόποι να βγάλει κάποιος χρήματα από το blog του όπως θα αναλύσουμε παρακάτω).

Ένα blog που έχει δημιουργηθεί για προσωπική χρήση έχει συνήθως σκοπό το διαμοιρασμό σκέψεων, την ανάπτυξη θεμάτων γύρω από προσωπικά ενδιαφέροντα ή τη δημιουργία μιας online κοινότητας.

Τα προσωπικά blogs συνήθως δημιουργούνται με πλατφόρμες διαχείρισης περιεχομένου όπως το WordPress έτσι ώστε η διαχείρισή τους να είναι εύκολη και να μην απαιτεί ειδικές γνώσεις προγραμματισμού.

 

Blog για επαγγελματική χρήση

 

Ένα blog μπορεί να μετατραπεί σε μια κερδοφόρα επιχείρηση ή να αποτελέσει προέκταση της δραστηριότητας ή προβολής μιας υπάρχουσας εταιρείας.

Τα blogs που δημιουργούνται από επιχειρήσεις έχουν συνήθως σκοπό:

 • Την αύξηση της επισκεψιμότητας στην εταιρική σελίδα της επιχείρησης
 • Τη δημιουργία χρήσιμου περιεχομένου για τους πελάτες
 • Την προώθηση της εξειδίκευσης των στελεχών
 • Τη δημιουργία ενός καναλιού παράλληλου εισοδήματος

Έχει αποδειχθεί ότι οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν blog για να προβάλουν τη δραστηριότητά τους στο ιντερνετ έχουν έως και 60% αύξηση της κερδοφορίας τους.

 

Μπορεί ένα προσωπικό blog να μετατραπεί σε επιχείρηση;

 

Για να μετατραπεί ένα προσωπικό blog σε προσωπική επιχείρηση και να έχει κερδοφορία θα πρέπει να έχει μεγάλη επισκεψιμότητα (οργανική ή μέσω διαφήμισης).

Όταν η επισκεψιμότητα φτάσει σε υψηλά επίπεδα, τότε ο blogger μπορεί να εκμεταλλευτεί το blog επαγγελματικά.

Για να εκμεταλλευτείτε το blog σας επαγγελματικά θα πρέπει πρώτα να απευθυνθείτε σε έναν λογιστή ώστε να προχωρήσετε σε έναρξη ατομικής επιχείρησης.

Δείτε 5 τρόπους να βγάλετε χρήματα από το blog σας.

 

Πώς λειτουργεί ένα blog?

 

Παρατηρώντας το lifecycle ενός blog μπορούμε εύκολα να αναλύσουμε τη δομή του και τον τρόπο λειτουργίας του.

Ο κύκλος ζωής ενός άρθρου σε ένα blog έχει ως εξής:

 1. Ο blogger γράφει ένα άρθρο -το οποίο σχετίζεται με προσωπικά ενδιαφέροντα/ειδήσεις/επικαιρότητα ή οποιοδήποτε άλλο θέμα- και το αποθηκεύει στην πλατφόρμα διαχείρισης. Μαζί με το άρθρο, ο blogger θα επιλέξει την κεντρική φωτογραφία, και θα καθορίσει την κατηγορία στην οποία ανήκει το άρθρο αυτό.
 2. Σε περίπτωση που το blog δεν ανήκει στον blogger, το άρθρο συνήθως περνάει από έγκριση και δημοσιεύεται από τον αρμόδιο συνεργάτη.
 3. Μόλις το άρθρο δημοσιευτεί θα εμφανιστεί στην αρχική σελίδα του blog (όπου όλα τα άρθρα ταξινομούνται χρονολογικά από το πιο πρόσφατο στο πιο παλιό) καθώς και στην ειδική κατηγορία που έχει καθοριστεί από τον blogger.

Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για έναν αναγνώστη να ανιχνεύσει και να διαβάσει το δημοσιευμένο άρθρο:

 1. Μέσω της αναζήτησης: Ψάχνοντας για ένα συγκεκριμένο θέμα στις μηχανές αναζήτησης, ο χρήστης θα λάβει όλα τα σχετικά αποτελέσματα που έχουν γραφτεί σε blogs ή ιστοσελίδες.
 2. Μέσω των social media: Όταν ένα άρθρο διαμοιράζεται μέσω των social media γίνεται εύκολα προσβάσιμο μέσω των δημοσιευμένων link.
 3. Μέσω newsletter: Μία συνηθισμένη τακτική προώθησης άρθρων είναι η αποστολή μέσω email σε εγγεγραμμένους αναγνώστες.

 

Τι περιεχόμενο έχει συνήθως ένα blog post?

 

Ένα blog post μπορεί να είναι:

 • Ενημερωτικό:  Τα ενημερωτικά άρθρα αναπτύσσουν θέματα υγείας, επικαιρότητας ή θέματα ποικίλης ύλης.
 • Διαφημιστικό: Το διαφημιστικό περιεχόμενο είναι περιεχόμενο που γράφεται και δημοσιεύεται επί πληρωμή, με σκοπό την προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών.

 

Τι είναι ο blogger?

 

Ως blogger χαρακτηρίζεται οποιοσδήποτε γράφει και δημοσιεύει άρθρα σε online blogs. Ένας blogger δε χρειάζεται να είναι δημοσιογράφος καθώς το blog αποτελεί ελεύθερο μέσον έκφρασης για οποιονδήποτε.

 

Πώς μπορώ να γίνω blogger?

 

Αν σου αρέσει να γράφεις μπορείς να γίνεις blogger είτε δημιουργώντας το δικό σου blog, είτε ως guest σε ήδη υπάρχον blog.

Πολλά blogs -όπως το dailydigest.gr- φιλοξενούν άρθρα (guest posts) και σου δίνουν τη δυνατότητα να αποκτήσεις τη δική σου στήλη.

Δες πως μπορείς να γίνεις αρθρογράφος στο dailydigest.

 

Πώς μπορώ να φτιάξω το δικό μου blog?

 

Υπάρχουν συγκεκριμένες πλατφόρμες στο διαδίκτυο που σου επιτρέπουν να φτιάξεις το δικό σου blog χωρίς να έχεις ειδικές γνώσεις προγραμματισμού.

Αν χρειάζεσαι κάτι ολοκληρωμένο και επαγγελματικό σου προτείνουμε να απευθυνθείς σε μια εταιρεία ή έναν επαγγελματία δημιουργίας ιστοσελίδων για να σε βοηθήσει και να σε εκπαιδεύσει κατάλληλη για τη σωστή διαχείριση, προώθηση και λειτουργία του blog σου.

 

Πόσο κοστίζει η δημιουργία ενός blog?

 

Το κόστος της δημιουργίας ενός WordPress blog ποικίλει ανάλογα με τους παρόχους domain & hosting και τον developer που θα επιλέξετε.

Το παρακάτω κοστολόγιο αποτελεί μια απλή εκτίμηση:

 • Domain ~ 10-20 ευρώ το χρόνο
 • Hosting ~ 40 – 70 ευρώ το χρόνο
 • Theme ~ 0 – 70 ευρώ one-off
 • Development ~ 400-1000 ευρώ one-off

Πώς μπορώ να βγάλω χρήματα από το blog μου?

 

Δες πως μπορείς να βγάλεις χρήματα από το blog σου στο σχετικό άρθρο του dailydigest.gr.

Το εύρος του κέρδους συνήθως εξαρτάται από την επισκέψιμότητα. Ένα μικρό blog μπορεί να βγάλει από 50 ευρώ για κάθε δημοσίευση ενώ σε ένα μεγάλο blog το κόστος δημοσίευσης μπορεί να φτάσει και τα 2500 ευρώ.

Έχεις απορίες;

Επικοινώνησε μαζί μας στο info@dailydigest.com για να λάβεις προσωποποιημένη συμβουλευτική ώστε να αναπτύξεις το blog σου ή την επιχείρησή σου.